Gminny Ośrodek Kultury w Lelowie zaprasza 11 września do gospodarstwa edukacyjnego we wsi Biała Wielka na „Bialczańskie smaki”. Ostatni właściciele Białej( XVIII/XIX w.) byli pionierami nowych technologii w rolnictwie oraz założyli gospodarstwo nabiałowe słynące z bialczańskiego masła śmietankowego. Nasze warsztaty nawiązują do tej bogatej tradycji.
Tematem wiodącym będzie mleko i jego przetwory. Śmietana pozyskana z centryfugi, masło ubijane tradycyjnie w maselnicach rożnego rodzaju, biały ser wyciskany na koziołku. Będzie też konkurs dojenia krowy, pieczenie podpłomyków w oryginalnym piecu chlebowym i ognisko. Wszystkie produkty degustujemy.
Szczegóły programu:
11.00 – 11.30 – czas na kawę i opowieść o Białej
11.30- 13.00 – warsztaty mleczne
13.00- 14.30- warsztaty pieczenia podpłomyków
14.30-15.00 – degustacja podpłomyków,wiejskiego masła i sera
15.00-16.00 – konkurs dojenia krowy ( z dyplomami)
16.00-17.00 – ognisko
Na imprezie będzie także możliwość degustacji tradycyjnej lelowskiej potrawy – ciulimu. Potrawy, którą „łamał” u nas Karol Okrasa (odc. Ciulim i Czulent). /GOK/
Ok 100 lat rodzina Szycow wysoce wykształconych rolników prowadziła majątek i hodowle koni i bydła .